Rollator

Rollator nodig? Veel mensen die gebruik maken van een scootmobiel maken (binnenshuis) ook gebruik van een rollator.

Hieronder geven we u een aantal belangrijke tips bij het aanschaffen van een rollator.

Waar moet u op letten wanneer u een rollator kopen gaat?

De hoogte

Rollator buitengebruikRollators zijn er in verschillende hoogtes. De juiste hoogte kunt u berekenen door met uw armen loshangend naast uw lichaam te gaan staan. De afstand tussen de pols en de grond bepaalt de ideale hoogte voor de handvatten. De instelbare minimum en maximum hoogte van de handvatten staat altijd vermeld, zodat u kunt zien of het gekozen model voor u geschikt is.
De breedte

Als u de rollator binnenshuis wilt gebruiken moet u rekening houden met de breedte van de deuropening. Het is aan te raden om wat centimeters speling te houden. Wanneer u de rollator alleen binnen gebruikt, adviseren wij om een iets kleinere te nemen, omdat deze minder ruimte in beslag neemt.

Er zijn rollators die alleen geschikt zijn voor gebruik binnen. Deze rollators zijn vaak licht en klein, zodat u er makkelijk binnenshuis kunt manoeuvreren. De wielen van deze rollators zijn ook niet echt gemaakt voor gebruik buiten en – nog belangrijker – niet stabiel genoeg voor buiten.

Gebruik buitenshuis

Rollator soft wielenAndersom kunnen rollators voor buitengebruik wel binnen gebruikt worden. Let dan wel op de breedte i.v.m. de breedte van de deuropeningen. Voor gebruik buitenshuis adviseren wij een model te nemen met grote soft wielen. Met grotere soft wielen kunt u gemakkelijker over drempels en andere oneffenheden rijden en heeft u meer grip. Bovendien kunnen ze nooit lek gaan en zijn geschikt voor elk terrein.

Zithoogte

De meeste rollators hebben een zitje om op uit te rusten. Om te bepalen wat voor u de ideale zithoogte is kunt u het beste een stoel nemen waar u prettig op zit. Wanneer u de hoogte van het zitgedeelte neemt heeft u een goed uitgaanspunt om te bepalen of het zitje de juiste hoogte heeft. Houd er echter rekening mee dat de hoogte van de handvatten belangrijker is dan de zithoogte, omdat u er meer achter loopt dan erop zit.

Gewicht

Rollator nieuwe modellenHet gewicht is eveneens een belangrijk punt. De meeste nieuwe modellen kennen een gewicht tot 8 kg en worden beschouwd als lichtgewicht. De meer traditionele modellen kennen een gewicht van ongeveer 11 kg. Het gewicht kan van belang zijn bij het optillen bij drempels of stoepranden, maar ook wanneer u deze wilt meenemen in de auto of op reis. In die gevallen is een lichtgewicht rollator erg prettig.

Accessoires

Bij veel rollators zitten er standaard al verschillende accessoires bij, bij andere moet u deze apart bijbestellen. Accessoires kunnen erg gebruiksvriendelijk zijn voor het dagelijks gebruik. Veel mensen hechten waarde aan een ruggensteun, mandje en stokhouder. Zo zijn sommige rollators standaard voorzien een stokhouder of is deze bij te bestellen, maar er zijn ook rollators waar geen accessoires voor beschikbaar zijn.

Wanneer u door bijvoorbeeld een eenzijdige verlamming maar met één hand kunt remmen bestaat de mogelijkheid links of rechts een eenzijdige rem te laten installeren.

Rollator huren

Rollator of rolstoel hurenBent u afhankelijk van het gebruik van een rollator en wilt u onbezorgd op vakantie? Op veel vakantiebestemmingen kunt u tegenwoordig rollators en andere hulpmiddelen als een scootmobiel of rolstoel huren. Veelal kan deze bij uw accommodatie bezorgd en opgehaald worden.