Scootmobiel accu

Welke scootmobiel accu is geschikt voor uw scootmobiel? Als eerste moeten de scootmobiel accu’s passen in de accubak. Een scootmobiel heeft altijd 2 accu’s van 12 volt nodig. De aanduiding Ah (Ampere-uur)op de scootmobiel accu bepaalt de capaciteit/grootte.

Scootmobiel accu

Scootmobiel accuEen opvouwbare scootmobiel heeft vaak 12 Ah accu’s, maar sommige hebben een grotere accubak, en kunnen dus ook grotere accu’s hebben (17Ah of 20Ah).

De middelgrote scootmobielen hebben meestal accu’s van 34Ah of 50Ah. De grotere en snellere scootmobielen kunnen het beste met een scootmobiel accu van 60Ah of hoger worden uitgerust.
Hoe hoger het Ah-getal van de accu, hoe groter de actieradius van uw scootmobiel. Bij grotere accu’s heeft u ook een sterkere acculader nodig. Kies voor een acculader met ongeveer 10% van de accucapaciteit. Bijvoorbeeld, bij een 60Ah accu een lader van 6 Ampere.

Accu voor scootmobiel
Als u uw scootmobiel veel en intensief gebruikt kunt u beter voor een iets grotere accu kiezen, zodat u grotere afstanden kunt afleggen. Het is in zo’n geval ook beter om te kiezen voor een GEL accu dan voor een AGM accu.

De GEL accu’s kunnen ongeveer 1,5 keer zo vaak opgeladen worden dan AGM accu’s. GEL accu’s zijn wel duurder dan AGM accu’s, dus wanneer u niet zo veel gebruik maakt van uw scootmobiel, is een AGM accu een goede keuze.

Opladen scootmobiel accu

Scootmobiel acculaderDe acculader is bedoeld voor gebruik binnen. Gebruik de lader dus niet buiten, en stel de lader niet bloot aan vocht. Zie erop toe dat tijdens het laden alle ventilatieopeningen van de lader vrij zijn.

Bij dagelijks intensief gebruik van de scootmobiel moeten de accu’s iedere dag – bij voorkeur ’s nachts – zonder onderbreking worden opgeladen bij een temperatuur van minimaal 15 en maximaal 28 graden. Als u minder vaak gebruik maakt van uw scootmobiel, dienen de accu’s minimaal één keer in de maand tenminste 48 uur te worden doorgeladen.

Acculader scootmobiel
Als de accu’s helemaal leeg zijn moeten ze 12 uur of liever nog langer te worden geladen. Een accu kan na lange stilstand ‘lui’ worden. Door ze te gebruiken worden ze weer geactiveerd. Het is wel belangrijk ze na gebruik meteen weer te laden. Ook als er slechts enkele kilometers mee wordt gereden en de accu daarna weer wordt opgeladen wordt de accu ‘lui’.

Het gebruik van uw scootmobiel heeft grote invloed op de levensduur van de accu. U kunt langer plezier hebben van uw scootmobiel accu als u het volgende in acht neemt:

* Rij niet met (te) zachte banden
* Steeds optrekken en stoppen vreet energie, blijf zoveel mogelijk doorrijden
* Sluit geen radio op de accu’s aan
* Vervoer geen zware dingen met uw scootmobiel

Actieradius scootmobiel accu

Scootmobiel actieradiusDe actieradius is een belangrijk criterium, u wilt tenslotte niet dat uw scootmobiel onderweg stilvalt omdat de accu’s leeg zijn. De grootte van de accu’s bepalen in hoge mate hoe ver u met uw scootmobiel kunt rijden. Maar er zijn meer factoren die meespelen:

* Zorg dat de banden op de juiste spanning zijn, meestal ongeveer 2,5 bar. Zachte banden geven meer weerstand waardoor u minder ver kunt rijden.
* Bij kou kunnen accu’s minder goed hun stroom afgeven en daalt de prestatie van de accu.
* Zoals reeds vermeld; bij optrekken wordt de meeste stroom. Voor de grootste actieradius dient u zo mogelijk een constant tempo te rijden.
* Een harde ondergrond geeft minder weerstand dan bijvoorbeeld een zandpad.
* Het totaalgewicht van de scootmobiel, z’n berijder en eventuele bagage is eveneens van invloed. Hoe zwaarder, hoe minder de actieradius.
* Slijtage van de accu beperkt ook de actieradius. GEL accu’s kunnen ongeveer 600 keer worden opgeladen, AGM accu’s zo’n 400 keer. Zorgvuldig opladen verlengt de levensduur van uw scootmobiel accu aanzienlijk.

Hieronder geven we een indicatie van de actieradius van de verschillende scootmobiel accu’s.
LET OP: Bovenstaande factoren kunnen van invloed zijn op de prestaties. Het betreft dus slechts een indicatie.

*12 Ah – 10-12 km *60 Ah – 35-40 km
*20 Ah – 15-18 km *75 Ah – 40-45 km
*34 Ah – 22-25 km *85 Ah – 50-55 km
*50 Ah – 30-35 km *97 Ah – 60-65 km