Scootmobiel kopen

Een scootmobiel kopen kan een hele uitdaging zijn. Met deze informatie en aankoop adviezen hopen wij dat u kunt genieten van vele jaren scootmobiel plezier.

Het kiezen van het juiste model en merk

Er zijn heel veel verschillende scootmobielen te koop. Wij helpen u bij het zoeken naar de beste scootmobiel die past bij uw persoonlijke behoeften.

scootmobiel kopenScootmobiel kopen

U wilt een scootmobiel kopen? Er zijn honderden verschillende scootmobielen. Wij helpen u waarnaar u moet zoeken, zodat u de beste scootmobiel kunt kopen voor uw persoonlijke behoeften.

Voor veel mensen is een scootmobiel de enige mogelijkheid om zich buitenshuis zelfstandig te kunnen verplaatsen. Maar zoals al aangegeven; er zijn veel verschillende soorten scootmobielen, zodat het niet gemakkelijk is de juiste keuze te maken.

Welke scootmobiel kopen?

Voordat u overgaat tot de aanschaf van een scootmobiel is het belangrijk zichzelf de vraag te stellen voor welk doel u de scootmobiel wilt gebruiken.

Wilt u langere afstanden afleggen en kiest u voor meer comfort? Dan is een vaste scootmobiel kopen voor u de beste optie.

Bent u nog in staat zelf auto te rijden, maar wilt u zich op de plaats van bestemming gemakkelijk en snel kunnen verplaatsen? Dan is een opvouwbare scootmobiel kopen iets voor u. Gemakkelijk mee te nemen in de auto en ook binnenshuis te gebruiken.

Daarnaast zijn er nog speciale scootmobielen voor bijvoorbeeld 2 personen of met een vaste overkapping.

 

 

scootmobiel kopen

Scootmobiel kopen

Een scootmobiel is een medisch hulpmiddel en een levensstijlkeus. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken – bijvoorbeeld met instellingen die u gemakkelijk kunt bedienen als u artritis in uw vingers heeft.

Anders is het verspilling van geld, niet veilig en niet comfortabel. Vraag uitgebreid advies van een mobiliteitswinkel of neem rechtstreeks contact op met een ergotherapeut, voordat u een definitieve beslissing neemt over de te kopen scootmobiel.

Belangrijk bij de aanschaf van een scootmobiel is verder: Een goede balans, makkelijk in- en uitstappen en voldoende zicht.

Scootmobiel kopen voor lokaal gebruik

Voor gebruik op trottoirs en in winkelgebieden kunt u volstaan met een eenvoudige uitvoering. Als u in de buurt woont van allerlei voorzieningen en uw bestemming kunt bereiken zonder gebruik te maken van wegen, kan dit een goede keuze zijn.

Deze scootmobielen zijn kleiner, lichter en goedkoper dan voor de weg ontworpen modellen en kunnen drie, vier of, in sommige gevallen, vijf wielen hebben. Hoewel sommige modellen in staat zijn om hoge snelheden te bereiken, moet u ervan uitgaan dat voor deze modellen in de meeste gevallen een maximum snelheid van omstreeks 6 km per uur zal gelden.

Opvouwbare scootmobiel kopen

opvouwbare scootmobielOpvouwbare scootmobielen zijn kleiner en kunnen worden opgevouwen of gedemonteerd voor transport. Als u nog zelf kunt rijden of toegang heeft tot een auto en op zoek bent naar iets om korte afstanden mee af te leggen, zoals winkelen in een centrum van de stad of voor een dagje uit met het gezin, kan een opvouwbare scootmobiel een goede keuze zijn.

Het gewicht kan een probleem zijn wanneer u problemen heeft met tillen. De accu en armleuningen verwijderen zouden het gewicht met een paar kilogram verminderen, maar het zal zwaar blijven.

Wel of niet inklapbare scootmobiel

Testen hebben uitgewezen dat het nadeel van het gewicht de voordelen van het gemakkelijk op- en uitvouwen kunnen compenseren. Wel zijn ze minder comfortabel, omdat ze hobbels in de weg niet zo goed opvangen.

Lichtere opvouwbare scootmobielen kunnen minder veilig voelen dan de zwaardere modellen. Dit is echter te verklaren, omdat u een opvouwbare scootmobiel in tegenstelling tot een vaste scootmobiel zelf moet kunnen tillen.

Opvouwbare scootmobielen zijn minder krachtig dan die bestemd zijn op mee op de weg te rijden, wat ze meer geschikt maakt voor korte ritten (meestal minder dan 15 km). Ze zijn licht en wendbaar, en kunnen ook binnenshuis worden gebruikt, maar de kleinere, minder beklede stoelen zorgen dat ze niet zo comfortabel zijn als grotere modellen.

De wielen kunnen ook worstelen met ondiepe stoepranden. Het gemak van het in en uit een auto tillen, en hoe zij omgaan met stoepranden en ander terrein, zijn belangrijk om mee te nemen bij de beoordeling.
Scootmobiel kopen voor grotere afstanden

scootmobiel opvoerenScootmobielen voor grotere afstanden zijn groter en zwaarder. Omdat ze krachtiger zijn, met grotere accu’s, zijn ze geschikt voor langere reizen (tot 40 km) en kunnen beter omgaan met heuvels.

Ze hebben voor- en achterlichten, richtingaanwijzers, alarmlichten, een achteruitkijkspiegel, remmen en een claxon. Ze bieden daarnaast ook meer comfort dan de meeste van de kleinere scootmobielen.

Voor het kiezen van de juiste scootmobiel zijn de volgende punten van belang:

* De soorten reizen die u van plan bent te maken

* De soorten terreinen waar u langs moet

* Uw stallingsmogelijkheden

* Uw lichaamsgewicht en grootte

* Uw budget

Soorten reizen en terreinen

scootmobiel opvouwbaarWanneer u een weloverwogen beslissing wilt nemen over de aanschaf van een scootmobiel, moet u nadenken over het soort ritten dat u waarschijnlijk gaat maken. Zullen het korte, alledaagse ritjes zijn op vooral egaal terrein, zoals naar de plaatselijke supermarkt of om een in de buurt wonende vriend of familielid te bezoeken?

Als dat zo is, zal een eenvoudige scootmobiel waarschijnlijk voldoen. Wilt u vooral gebruik maken van de scootmobiel voor een dagje uit met (misschien valide) vrienden of familie? Als dat zo is, is een opvouwbaar model dat in de auto past waarschijnlijk de beste keuze.

Wilt u grotere reizen maken, misschien om een naburige stad te bezoeken, of woont u in een heuvelachtig gebied? Dan is een zwaarder model voor u het meest geschikt.

Zorg ervoor dat de scootmobiel past bij uw grootte, gewicht en levensstijl.

Stalling van uw scootmobiel

scootmobiel stallingU moet nadenken over waar u uw scootmobiel stalt, wanneer deze niet in gebruik is. Als u de accu moet opladen, kan dit op een droge en veilige plaats? Zo niet, is er dan voldoende ruimte in de hal of woning?

Als de scootmobiel naar binnen moet, moet u nagaan of de deuropeningen breed genoeg zijn, en een model vinden dat in de beschikbare ruimte past.

Scootmobielen, waarvan de armleuningen kunnen worden verwijderd of het stuur naar beneden kan worden gevouwen, kunnen praktischer zijn. Middelgrote en grote modellen moeten normaal gesproken buiten uw huis worden gestald – idealiter in een garage of schuur met een stopcontact, zodat de accu ’s nachts kan worden opgeladen.

Scootmobiel berging

Mogelijk moet u overwegen een hellingbaan aan te leggen om toegang tot uw huis te verkrijgen. Opvouwbare scootmobielen en een aantal van de kleinere modellen kunnen worden gedemonteerd of opgevouwen voor opslag en vervoer, maar u zult dit waarschijnlijk niet elke keer willen doen, dat u de scootmobiel gebruikt.

Een aantal van de kleinere en lichtere modellen hebben een maximaal draagvermogen. Het is belangrijk dat u een scootmobiel koopt die geschikt is voor uw gewicht, want als u te zwaar bent kan het instabiel worden. Als u een scootmobiel met een lager aanbevolen draagvermogen koopt dan uw werkelijke gewicht, zal de garantie niet geldig zijn.

Als u eenmaal heeft besloten welk type u wilt, zullen de volgende overwegingen een rol gaan spelen: prijs, actieradius en uiterlijk.

Scootmobiel opvoeren

snelle scootmobielEr zijn veel mensen die vinden dat hun scootmobiel niet snel genoeg is en dit wel zouden willen veranderen. Het opvoeren van een scootmobiel lijkt dan voor de hand te liggen, maar helaas. Een scootmobiel sneller maken zal helaas niet gaan, simpelweg om 2 redenen:

1. Een scootmobiel opvoeren is namelijk bij wet verboden. In Nederland geldt er een verbod op het opvoeren van alle voertuigen, waaronder dus ook scootmobielen vallen.
2. Naast een verbod is het ook technisch erg lastig om een scootmobiel op te voeren. Dit komt omdat de motor en accu passend zijn bij een bepaald model. Het is dus niet zo dat je zomaar een krachtiger en snellere motor kunt plaatsen. Elk model heeft zijn eigen passende accu en type motor.
3. Omdat het opvoeren van een scootmobiel bij wet verboden is, zal ook een verzekeraar moeilijk gaan doen als u schade rijdt.

Wilt u een scootmobiel die sneller gaat? Dan is er eigenlijk maar één goede oplossing en dat is een scootmobiel kopen met een krachtiger motor en dus meer vermogen. Een scootmobiel kopen met een hoger vermogen betekent een snellere scootmobiel en vaak een grotere actieradius.

Conclusie:

Een scootmobiel opvoeren is geen optie, vraag daarom, als u een (nieuwe) scootmobiel kopen gaat, welke maximale snelheid u met deze scootmobiel kunt halen. En vraag uzelf af of een bepaald merk of model past bij uw wensen.

Twijfelt u welk type scootmobiel u moet kopen? Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Scootmobiel kopen of huren

Een scootmobiel kopen of huren, vaak is de keuze afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste voordelen van een scootmobiel huren t.o.v. een scootmobiel kopen zetten we hier op een rijtje.

Voordelen van een scootmobiel huren t.o.v. een scootmobiel kopen

1.Huren is ideaal als u een scootmobiel voor een kortere periode nodig heeft. Bijvoorbeeld in een herstelperiode na een ongeval of  ziekenhuis behandeling.
2.Ook kan het huren van een (opvouwbare) scootmobiel een goede keuze zijn als u kortstondig tijdens een dagje uit, vakantie of weekendje weg een handig vervoersmiddel nodig heeft.
3.Huren is goedkoper t.o.v. kopen als u maar een (korte) specifieke periode een scootmobiel nodig heeft.

Meer informatie over scootmobiel huren vindt u hier.

Scootmobiel verzekering

scootmobiel verzekeringVoor veel mensen is er nogal wat verwarring omtrent een scootmobiel verzekering. Op de website van de rijksoverheid staat het volgende waaraan u als eigenaar van een scootmobiel moet voldoen. Het is niet nodig om een kenteken aan te vragen voor uw scootmobiel. Wel is het nodig om een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid te hebben.

U kunt ook een goedkope scootmobiel verzekering afsluiten. Zo bent u uitstekend verzekerd tegen schade, ongevallen en diefstal. Een verstandige keuze zodat u bij eventuele schade of diefstal niet voor hoge kosten komt te staan. Hier vind u uitgebreide informatie over een scootmobiel verzekering.

Rijden met een scootmobiel

Een scootmobiel (scooter mobiel) lijkt een beetje op een brommer met 3 wielen. De scootmobiel is bestemd voor mensen die slecht ter been zijn. Een scootmobiel wordt ook wel ‘open gehandicaptenvoertuig’ genoemd. Er bestaan ook gesloten gehandicaptenvoertuigen (met dak), die lijken op kleine auto’s.

Er geldt geen leeftijdsgrens voor het rijden op een scootmobiel. Maar als de scootmobiel sneller gaat dan 10 kilometer per uur, moet de bestuurder 16 jaar of ouder zijn.

Snelheid

De snelheid van een scootmobiel varieert van ongeveer 6 tot 45 km/uur. De toegestane snelheid is afhankelijk van uw plaats op de weg:

* op de stoep of een voetpad mag u maximaal 6 kilometer per uur
* op een fietspad mag u maximaal 30 kilometer per uur, of buiten de bebouwde kom maximaal 40 kilometer per uur
* op de rijbaan mag u maximaal 45 kilometer per uur rijden

Verkeersregels

verkeersregelsU mag met een scootmobiel rijden op het trottoir, op het fietspad en (als dat veilig kan) op de weg. U volgt steeds de regels die gelden voor de plek waar u rijdt. Meer informatie hierover vindt u op Rijksoverheid.nl.

De regels en het gebruik van een scootmobiel zijn soms ingewikkeld. Het boek RijWijzer met uw Scootmobiel geeft een praktische uitleg over het rijden met een gehandicaptenvoertuig.

Voor wie?

Een scootmobiel kan geschikt zijn voor jongeren en volwassenen met een beperking die:
* niet of slechts kleine afstanden kunnen lopen
* zelfstandig kunnen deelnemen aan het verkeer
* niet goed kunnen reizen met ander vervoer, zoals een (aangepaste) fiets
* goed kunnen zien