Traplift

Een traplift vergroot de mobiliteit van ouderen en gehandicapten in hun eigen huis. Traplopen zorgt tenslotte op latere leeftijd vaak voor problemen. Wanneer iemand niet meer zo gemakkelijk de trap op en af kan zorgt dit veelal voor onveilige situaties. Een traplift geeft dan uitkomst.

Traplift

Bij de installatie van trapliften wordt een railsysteem aan de zijkant van de trap gemonteerd, waaraan vervolgens een stoel met motorunit wordt bevestigd, zodat u op een veilige en comfortabele manier van beneden naar boven en omgekeerd kunt.

Trapliften kunnen op vrijwel iedere trap geïnstalleerd worden, zelfs op een smalle trap of als er een of meer bochten zijn. De enige beperking is een smalle wenteltrap. Mocht u twijfelen of er een lift bij u kan worden geïnstalleerd dan kunt u dit altijd laten controleren door een installateur.
traplift

Wat kost een traplift

Wat kost een traplift, deze vraag wordt vaak gesteld en terecht natuurlijk. Toch zijn de kosten sterk afhankelijk van de keuze die u maakt:

* Aanschaf van een nieuwe traplift vanaf ongeveer € 6000,-
* Aanschaf van een tweedehands traplift vanaf ongeveer € 4000,-
* Een traplift huren – eenmalige kosten ongeveer € 2000,- + € 100,- tot € 150,- per maand
U ziet, de kosten zijn niet gering, en de prijs kan nog enorm oplopen als u een trap heeft met een of meerdere bochten. Het biedt u echter wel de mogelijkheid langer in uw eigen woning te blijven wonen. Voor velen aantrekkelijker dan verhuizen naar een seniorenwoning of een verzorgingstehuis. Kortom, een waardevolle investering!

Normaal gesproken is de aanschaf van een traplift een particuliere aanschaf. Er zijn echter ook mogelijkheden om er een in het kader van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) met subsidie aan te schaffen. Nederlandse gemeenten maken daarbij een onderscheid tussen natura en restitutie.

Traplift aanvragen

In het geval van natura krijgt u bij goedkeuring van uw aanvraag een traplift toegewezen. U kunt zelf een keuze maken voor een lift en leverancier van uw voorkeur. Met een Persoonsgebonden Budget (PGB) krijgt u na toekenning een bedrag waarmee u zelf een traplift kunt aanschaffen.

traplift kopenUit ervaring kunnen wij u echter melden dat het aanvragen van een subsidie via de WMO vaak een langdurige en moeizame procedure is. Bij de aanvraag wordt uw gehele financiële situatie onder de loep genomen.

Tevens wordt gekeken naar de noodzaak en bekijkt men of er nog meer aanpassingen nodig zijn. Het is zelfs mogelijk dat uw aanvraag wordt afgewezen. Wanneer u op korte termijn een traplift nodig heeft is kopen vaak de enige optie. De lift kan in de meeste gevallen binnen 2 tot 4 weken geleverd worden.

Tweedehands traplift

Het duurste onderdeel, het railsysteem, moet bijna altijd op maat worden gemaakt. Uitzondering is een standaard rechte trap. Dat is dan ook de reden dat een (goede) tweedehands lift relatief weinig goedkoper is dan een nieuwe. Daarom adviseren wij, indien mogelijk, te kiezen voor een nieuwe traplift.

Tweedehands trapliften moeten bovendien vaker worden onderhouden en zijn vaak al jaren gebruikt. Een ander nadeel is dat er nagenoeg geen keuzemogelijkheden zijn bij een tweedehands exemplaar.
Traplift huren

Gezien de hoge eenmalige kosten en de bijkomende maandelijkse bijdrage is een traplift huren in de meeste gevallen geen verstandige keuze. Zelfs in het geval van een heupoperatie is het misschien (financieel) beter om tijdelijk een bed op de begane grond bij te laten plaatsen.